Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookie. Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.

Aktualności

Herbata po mongolsku, tajsku lub z Indii

Herbata po mongolsku, tajsku lub z Indii

admin 19.07.2020 0
Wśród miłośników herbaty są tacy, którzy uważają, że już dodanie choćby jednej kostki cukru „psuje” napój i powinno być zakazane. Są i tacy, którzy chętnie poeksperymentują, dodatek cukru do herbaty to dla nich żadna ekstrawagancja. Zwłaszcza dla tych drugich mamy dziś garść propozycji na niebanalne, wręcz egzotyczne podanie herbaty. Choć kto wie, może herbaciani konserwatyści również dadzą się skusić na herbatę po mongolsku? Trudno byłoby zdobyć w naszym kraju wszystkie oryginalne składniki potrzebne do jej przygotowania, ale już pobieżne spojrzenie na przepis pozwala sobie uświadomić różnice...
Czytaj więcej...
Herbaty a uroda

Herbaty a uroda

admin 16.06.2020 0
Jak można wykorzystać herbatę w codziennej pielęgnacji włosów i skóry? Dziś odsłaniamy Wam tajemnicę herbaty w kosmetyce :) Herbata pomaga w pielęgnacji włosów i skóry, zimny napar herbaciany doskonale sprawdza się jako tonik do wszystkich typów skóry. Aby zrobić taki tonik należy średnio mocny napar herbaciany wystudzić a następnie nasączonymi wacikami nanosić herbatę na skórę, lekko wklepując, aż do wyschnięcia. Ponadto z zimnych torebek po herbacie można zrobić kompresy na powieki, przywracają one blask zmęczonym oczom oraz wygładzają zmarszczki wokół oczu. Herbaciany napar może również słu...
Czytaj więcej...
Zastosowanie herbaty w gospodarstwie domowym

Zastosowanie herbaty w gospodarstwie domowym

admin 10.05.2020 0
Herbata w gospodarstwie domowym znajduje bardzo wiele zastosowań. Ekstrakt herbaty, zwłaszcza ze świeżych zielonych liści, stosuje się do konserwacji półproduktów spożywczych, np. mięs jako dobry środek zapobiegający ich gniciu. Napar herbaciany skutecznie niweluje niezbyt przyjemny zapach ryb i równocześnie wzbogaca smak mięsa swoim niezwykłym aromatem, poprawiając tym samym smaki ryby. Np. wskazane jest moczenie śledzi w naparze herbacianym, gdyż doskonale neutralizuje on zawarte w nich zapachy o morską sól. Silne właściwości higroskopijne herbaty wykorzystuje się z kolei do oczyszczenia gła...
Czytaj więcej...
Bąbelki w herbacie

Bąbelki w herbacie

admin 14.04.2020 0
Jak grzyby po deszczu wyrastają wokół nas lokale serwujące tzw. buble tea, czyli herbatę bąbelkową, kryjącą w swoim składzie kulki tapioki, którym zresztą zawdzięcza swoją nazwę. Dostępna w najróżniejszych wariantach smakowych, zapachowych i kolorystycznych, przyciąga wzrok i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych deserów, ale... czy jest zdrowa i przede wszystkim- ile wspólnego ma z prawdziwą herbatą? Odpowiedź wcale nie jest oczywista, ale zanim przejdziemy do analizy składu bubble tea i jej wpływu na nasz nastrój i zdrowie, kilka faktów. W Polsce znana od zaledwie kilku lat, „bąbelkow...
Czytaj więcej...
Herbaty ziołowe na sen i relaks

Herbaty ziołowe na sen i relaks

admin 08.04.2020 0
Problemy ze snem to coraz powszechniejszy problem naszej cywilizacji. Jeśli macie problemy z zasypianiem lub macie za dużo stresu to polecamy nasze herbaty ziołowe np. "Bukiet ziół na wieczór" czy "Czas Relaksu". Pomogą uspokoić skołatane nerwy, wyciszać organizm i odprężyć się, dzięki czemu pomagają w zasypianiu i dobrym śnie! Zapraszamy do naszego działu z herbatami ziołowymi....
Czytaj więcej...
W kilku słowach o początkach herbaty cz. 2

W kilku słowach o początkach herbaty cz. 2

admin 06.04.2020 0
Porwany silnym wiatrem liść herbaty unosi się wysoko ponad szczytami, przez setki kilometrów wędruje na Wschód, dociera w końcu nad ląd, spokojnie wirując opada, by finał swej podroży znaleźć na dworze cesarza Japonii… Tak mogłaby zaczynać się historia o początkach herbaty w Japonii, ale rzeczywistość była nieco mniej romantyczna. Około VIII w. zwyczaj parzenia herbacianych liści zaczął rozprzestrzeniać się w Kraju Kwitnącej Wiśni, a to za sprawą kontaktów buddyjskich mnichów z Chin i Japonii. Japoński mnich Dengyo Daishi wysiał w przyklasztornym ogrodzie kilka ziaren drzewa herbacianego, a z ...
Czytaj więcej...
W kilku słowach o początkach herbaty

W kilku słowach o początkach herbaty

admin 30.03.2020 0
Zasiadasz w ulubionym fotelu, z ciekawą książką i filiżanką w ręku. W filiżance rzecz jasna gorąca herbata, która koi skołatane myśli i pobudza zmysły. Wertując kolejne strony najnowszej lektury nie zastanawiasz się, jaką drogę przebył drogocenny susz, nim w porcelanowym kubeczku zmienił się w aromatyczny napar. A dzieje herbaty i jej długiej drogi na nasze stoły mogą się okazać równie ciekawe, co historie literackich bohaterów. Zacznijmy więc od początku, a więc czasów, kiedy zapach herbacianych liści znany był tylko starożytnym Chińczykom. Odkrycie smaku herbacianego naparu legenda przypisuj...
Czytaj więcej...
Czarna herbata z czym to się pije?

Czarna herbata z czym to się pije?

admin 23.03.2020 0
Podobnie jak inne typy herbaty jest wytwarzana z liści camellia sinensis. Na proces produkcji czarnej herbaty składa się więdnięcie liści, ich kruszenie (lub rolowanie, co zależy od jakości produkowanego suszu), następnie utlenianie i wreszcie sortowanie. Dzięki długiemu okresowi utleniania ten rodzaj herbaty zawiera wysoką zawartość kofeiny, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić poranną „małą czarną”. Mówiąc krótko, filiżanka herbaty zwiększy naszą koncentrację i doda energii. Regularne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a dzięki zawartości naturalnych prz...
Czytaj więcej...
Herbata w torebkach co o niej wiemy?

Herbata w torebkach co o niej wiemy?

admin 09.03.2020 0
Koneserzy herbaty omijają ją szerokim łukiem, lecz zarówno w naszym kraju, jak i na całym świecie to właśnie ona jest najczęściej spotykana na sklepowych półkach. Nic dziwnego, wystarczy tylko wyjąć saszetkę z papierowej kopertki i zalać wrzątkiem, po dosłownie kilku sekundach jest już gotowa do spożycia. Szybko i wygodnie. Bez zbędnych „ceregieli”. Słowem- ekspresowo.   Historia herbaty ekspresowej, czyli pakowanej w małe torebki sięga początku XX wieku, kiedy to nowojorski kupiec Thomas Sullivan, chcąc spopularyzować swój produkt, zaczął wysyłać do potencjalnych klientów porcje herbaty pakow...
Czytaj więcej...
Kawa czy herbata?

Kawa czy herbata?

Piotr 24.02.2020 0
Znacie więcej kawoszy, czy miłośników herbaty? Który napój jest najpopularniejszy w różnych częściach świata? Jakie preferencje mają Polacy? Zacznijmy od tego, że można śmiało stwierdzić, że niemal równie chętnie, co po małą czarną sięgamy po herbatę. Według badań z 2019 r. 48,7 proc. rodaków wybiera herbatę, podczas gdy kawę woli nieco ponad 51 proc. z nas. Jak widać, proporcje są w miarę wyrównane, zupełnie inaczej niż np. w Wielkiej Brytanii, gdzie przywiązanie do herbaty deklaruje niemal 80 proc. społeczeństwa (podobnie zresztą jak w Irlandii, tam wynik jest jeszcze bardziej korzystny dla ...
Czytaj więcej...