Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookie. Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.

Czarna herbata - gramy w otwarte liście

Posted by Piotr 11.07.2019 0 Komentarze Aktualności,

Uprawiana od Indii, przez Cejlon, po Chiny, przy czym każda różni się smakiem i aromatem. Najwyżej ceniona jest herbata z całych liści, swoich amatorów ma również ta z liści połamanych, a także z cząstek liści i pyłku. Ulubiona herbata Europejczyków, zdecydowany numer 1 w naszym kraju- czarna herbata. Jak powstaje, jakie są jej właściwości i czy może zaszkodzić?

Podobnie jak inne typy herbaty jest wytwarzana z liści camellia sinensis. Na proces produkcji czarnej herbaty składa się więdnięcie liści, ich kruszenie (lub rolowanie, co zależy od jakości produkowanego suszu), następnie utlenianie i wreszcie sortowanie. Dzięki długiemu okresowi utleniania ten rodzaj herbaty zawiera wysoką zawartość kofeiny, dzięki czemu może z powodzeniem zastąpić poranną „małą czarną”. Mówiąc krótko, filiżanka herbaty zwiększy naszą koncentrację i doda energii. Regularne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko wylewu.

Choć ze względu na zawartość fluoru podkreśla się korzystny wpływ herbaty na nasze zęby, to w nadmiarze może im niestety zaszkodzić. Picie dużych ilości mocnego naparu zmienia ich kolor, dlatego warto po każdej filiżance dokładnie umyć zęby. Z uwagi na zawartą w niej teinę (o działaniu podobnym do kofeiny, a więc pobudzającym) nie poleca się picia większych ilości herbaty dzieciom.

Jak przygotować idealny napar? Zasadą jest, że do parzenia wszystkich czarnych herbat powinno się używać wrzątku (a właściwie wody o temperaturze 96° C, czyli gotującą się tuż przed mocnym wrzeniem). Długość parzenia zależy jednak od regionu pochodzenia herbaty, np. darjeeling powinna być parzona przez maksymalnie 3 minuty, zaś mocne herbaty z Assamu nawet 5 minut.

 

Zostaw komentarz