Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookie. Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.

Na upalne dni, herbata mrożona

Posted by admin 06.07.2020 0 Komentarze

Na upalne dni, herbata na zimno: mrożona, z przyprawami i z rumem!

Odkrycie zalet herbaty na zimno jest dziełem przypadku. Miało to miejsce w 1904 r. podczas wystawy światowej w Saint Louis. Panował upał. Gospodarze stoiska, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu, zrobili pewien eksperyment: schłodzili herbatę, dorzucili do niej kostki lodu, a następnie poczęstowali nią gości. Degustacja zakończyła się sukcesem, a odwiedzający stoisko bardzo chwalili tak przyrządzony napój. Dostrzeżono, że doskonale gasi pragnienie, chłodzi, a poza tym jest niezwykle aromatyczny. Chłodna herbata z lodem bardzo szybko zawojowała Amerykę. Potem zadomowiła się również w Europie. Gorącą herbatę można pić przez okrągły rok – nawet podczas upałów. Okazuje się, że chłodzi ona organizm. Nie należy więc jej unikać nawet wtedy, kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni Celsjusza. Osobom skłaniającym się ku bardziej tradycyjnym rozwiązaniom, zgodnie z którym po to, aby się schłodzić, należy sięgać po zimne napoje, polecamy herbatę z lodem i cytryną. Nie jest to jednak jedyna nasza propozycja. Uwadze polecamy również herbatę na zimno z przyprawami (z goździkami, cynamonem i imbirem), a także napój po kubańsku – z dodatkiem rumu.

Herbata na zimno z przyprawami
Liczba porcji: 10
Składniki: 12 łyżeczek herbaty liściastej, 1,5 litra wody, 3-4 goździki, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, 10 listków świeżej mięty, sok z trzech cytryn, cukier, kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wsypać herbatę, liście mięty i przyprawy. Następnie zalać wszystko wrzątkiem. Poczekać kilka minut, aż herbata naciągnie. Doprawić napój cukrem i sokiem z cytryny, a następnie chłodzić w lodówce. Gotowy napój rozlać do szklanek, dodać kostki lodu i podawać.

Herbata po kubańsku z rumem i lodem
Liczba porcji: 1
Składniki: łyżeczka herbaty liściastej, ½ szklanki wody, 20 ml rumu, trzy-cztery kostki lodu.
Sposób przygotowania: zalać herbatę wrzątkiem, a następnie odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Na dnie żaroodpornej szklanki umieścić kostki lodu, zalać je rumem, a następnie uzupełnić gorącą herbatą.

Zostaw komentarz