-
Twój koszyk jest pusty!
Herbata w gospodarstwie domowym znajduje bardzo wiele zastosowań. Ekstrakt herbaty, zwłaszcza ze świeżych zielonych liści, stosuje się do konserwacji półproduktów spożywczych, np. mięs jako dobry środek zapobiegający ich gniciu. Napar herbaciany skutecznie niweluje niezbyt przyjemny zapach ryb i równocześnie wzbogaca smak mięsa swoim niezwykłym aromatem, poprawiając tym samym smaki ryby. Np. wskazane jest moczenie śledzi w naparze herbacianym, gdyż doskonale neutralizuje on zawarte w nich zapachy o morską sól. Silne właściwości higroskopijne herbaty wykorzystuje się z kolei do oczyszczenia gładkich powierzchni, np. lustro przetarte herbacianym naparem nabiera pięknego połysku. Mocny napar herbaciany, przyrządzony z fusów gotowanych przez pół godziny. doskonale odświeża ciemne meble. W tym celu należy przygotować około pół litra fusów, zalać je dwoma litrami wody i gotować przez pół godziny. Wywar nanosić flanelą na powierzchnię mebli. Po wyschnięciu meble będą się doskonale przemontować. Fusy herbaciane są również doskonałym nawozem pod kwiaty pokojowe i róże.