Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookie. Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.

Aktualności

Herbata po mongolsku, tajsku lub z Indii

Herbata po mongolsku, tajsku lub z Indii

admin 19.07.2020 0
Wśród miłośników herbaty są tacy, którzy uważają, że już dodanie choćby jednej kostki cukru „psuje” napój i powinno być zakazane. Są i tacy, którzy chętnie poeksperymentują, dodatek cukru do herbaty to dla nich żadna ekstrawagancja. Zwłaszcza dla tych drugich mamy dziś garść propozycji na niebanalne, wręcz egzotyczne podanie herbaty. Choć kto wie, może herbaciani konserwatyści również dadzą się skusić na herbatę po mongolsku? Trudno byłoby zdobyć w naszym kraju wszystkie oryginalne składniki potrzebne do jej przygotowania, ale już pobieżne spojrzenie na przepis pozwala sobie uświadomić różnice...
Czytaj więcej...
Bąbelki w herbacie

Bąbelki w herbacie

admin 14.04.2020 0
Jak grzyby po deszczu wyrastają wokół nas lokale serwujące tzw. buble tea, czyli herbatę bąbelkową, kryjącą w swoim składzie kulki tapioki, którym zresztą zawdzięcza swoją nazwę. Dostępna w najróżniejszych wariantach smakowych, zapachowych i kolorystycznych, przyciąga wzrok i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych deserów, ale... czy jest zdrowa i przede wszystkim- ile wspólnego ma z prawdziwą herbatą? Odpowiedź wcale nie jest oczywista, ale zanim przejdziemy do analizy składu bubble tea i jej wpływu na nasz nastrój i zdrowie, kilka faktów. W Polsce znana od zaledwie kilku lat, „bąbelkow...
Czytaj więcej...
W kilku słowach o początkach herbaty cz. 2

W kilku słowach o początkach herbaty cz. 2

admin 06.04.2020 0
Porwany silnym wiatrem liść herbaty unosi się wysoko ponad szczytami, przez setki kilometrów wędruje na Wschód, dociera w końcu nad ląd, spokojnie wirując opada, by finał swej podroży znaleźć na dworze cesarza Japonii… Tak mogłaby zaczynać się historia o początkach herbaty w Japonii, ale rzeczywistość była nieco mniej romantyczna. Około VIII w. zwyczaj parzenia herbacianych liści zaczął rozprzestrzeniać się w Kraju Kwitnącej Wiśni, a to za sprawą kontaktów buddyjskich mnichów z Chin i Japonii. Japoński mnich Dengyo Daishi wysiał w przyklasztornym ogrodzie kilka ziaren drzewa herbacianego, a z ...
Czytaj więcej...
Herbata w torebkach co o niej wiemy?

Herbata w torebkach co o niej wiemy?

admin 09.03.2020 0
Koneserzy herbaty omijają ją szerokim łukiem, lecz zarówno w naszym kraju, jak i na całym świecie to właśnie ona jest najczęściej spotykana na sklepowych półkach. Nic dziwnego, wystarczy tylko wyjąć saszetkę z papierowej kopertki i zalać wrzątkiem, po dosłownie kilku sekundach jest już gotowa do spożycia. Szybko i wygodnie. Bez zbędnych „ceregieli”. Słowem- ekspresowo.   Historia herbaty ekspresowej, czyli pakowanej w małe torebki sięga początku XX wieku, kiedy to nowojorski kupiec Thomas Sullivan, chcąc spopularyzować swój produkt, zaczął wysyłać do potencjalnych klientów porcje herbaty pakow...
Czytaj więcej...