China Jaśmin 50g
Bardzo wysokiej jakości, lekko prażona zielona herbata Chao Qing odmiany Mao Feng z pierwszego, wiosennego zbioru. Uprawiana w ogrodzie Huling w prowincji Fujian. Aromatyzowana jaśminem w prowincji Guanxi, gdzie herbatę układa się w stosach na przemian ze świeżymi kwiatami jaśminu na okres ok. 1 miesiąca. Potem kwiaty są oddzielane od herbaty. Wspaniale łagodzi smak pikantnych potraw, jak również może być pita jako napar ułatwiający trawienie.
Sposób parzenia: 2 do 3 minut wodą o temperaturze 70-80 °C. Co ciekawe, herbata parzona krótko, tj. 2-3 min orzeźwia, natomiast ta parzona dłużej (5-6 min) uspokaja i relaksuje.
Herbata zielona- jest najmniej przetworzoną z herbat, na proces produkcji składa się krótkie więdnięcie, podgrzewanie i suszenie. Liście nie są poddawane fermentacji. Napar ma delikatny, jasny kolor i nieco trawiasty smak, przy czym walory zapachowe i smakowe (oraz kolor naparu) zależą od miejsca pochodzenia herbacianych liści, warunków geograficznych, klimatycznych itd. Lista zalet zielonej herbaty jest długa, warto wspomnieć choćby o tym, że wspomaga pracę serca, stymuluje koncentrację, reguluje poziom cukru we krwi oraz- podobnie jak czerwona herbata- wspomaga trawienie i przemianę materii.