-
Twój koszyk jest pusty!
Herbata czerwona - powstaje z herbacianych liści poddawanych częściowej fermentacji, które mogą leżakować nawet kilkadziesiąt lat. Oprócz zdecydowanego ciemnego koloru, od innych herbat wyróżnia ją silny smak i zapach, określany nieraz jako „rybny” bądź „ziemisty”. Niewątpliwie to walory doceniane przede wszystkim przez koneserów, ale z herbatą czerwoną powinny zaprzyjaźnić się również osoby dbające o linię. Ma ona bowiem korzystny wpływ na metabolizm, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo, dzięki zawartości wapnia i fluoru, pomaga dbać o zdrowe zęby.
Sposób parzenia: 1,5 do 3 minut wodą o temperaturze ok 95 °C. Nadaje się do wielokrotnego zaparzania.
Herbata zielona - jest najmniej przetworzoną z herbat, na proces produkcji składa się krótkie więdnięcie, podgrzewanie i suszenie. Liście nie są poddawane fermentacji. Napar ma delikatny, jasny kolor i nieco trawiasty smak, przy czym walory zapachowe i smakowe (oraz kolor naparu) zależą od miejsca pochodzenia herbacianych liści, warunków geograficznych, klimatycznych itd. Lista zalet zielonej herbaty jest długa, warto wspomnieć choćby o tym, że wspomaga pracę serca, stymuluje koncentrację, reguluje poziom cukru we krwi oraz- pobodnie jak czerwona herbata- wspomaga trawienie i przemianę materii.
Sposób parzenia: 2 do 3 minut wodą o temperaturze 70-80 °C. Co ciekawe, herbata parzona krótko, tj. 2-3 min orzeźwia, natomiast ta parzona dłużej (5-6 min) uspokaja i relaksuje.
Herbata czarna - powstaje w wyniku poddawania herbacianych liści czterem procesom, tj. więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu. Podobnie jak herbata czerwona, czy zielona ma pozytywny wpływ na układ trawienny, pomaga nawet w lekkich zatruciach. Oprócz tego wspomaga układ krwionośny i pobudza.
Sposób parzenia: ok. pół minuty wodą o temperaturze 95 °C.
Herbata biała - wyjątkowo szlachetna herbata produkowana z pąków i młodych listków herbacianych, zbieranych wczesną wiosną, poddawanych naturalnemu suszeniu na słońcu. Fermentacja w tym przypadku jest minimalna, a same listki zachowują swój naturalny kształt. Jej napar ma jasnożółty kolor, delikatny zapach i smak pozbawiony goryczy. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływa kości i stawy, a także skórę.
Sposób parzenia: 2 do 5 minut wodą o temperaturze 80°C. Nadaje się do wielokrotnego parzenia, należy każdorazowo wydłużać czas kolejnego parzenia o ok. minutę.
Rooibos - powstaje z liści czerwonokrzewu uprawianego w południowej Afryce. Liście są suszone i krojone, poddawane fermentacji, dzięki czemu mają czerwony kolor. Napar ma słodkawy, miodowy smak i zapach. Nie zawiera garbników i kofeiny, nie drażni błony śluzowej żołądka. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez i fluor. Mogą go piś kobiety w ciąży oraz dzieci.
Sposób parzenia: około 5 minut wodą w temperaturze 95°.
Herbaty owocowe - składają się z suszonych owoców, kandyzowanych skórek, a nawet warzyw (np. marchewki). Ich działanie zależy od składu, np. susz z malin ma działanie napotne i pomaga zwalczyć gorączkę. Są stosowane jako środek wzmacniający organizm, są bogatym źródłem witaminy C. Mieszanki owocowe nie zawierają kofeiny, więc mogą być pite niezależnie od wieku i pory dnia.
Sposób parzenia: 5 do 8 minut wodą o temperaturze 95 °C.
Yerba mate - powstaje z ususzonych i zmielonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Szczególnie popularne w krajach Ameryki Południowej. Ma działanie pobudzające, łagodzi uczucie głodu, wspomaga odchudzanie, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Sposób zaparzania
• wsyp susz yerba mate do naczynka (od 1/3 do 3/4 objętości naczynia)
• przykryj naczynie dłonią, odwróć i potrząśnij kilka razy,
• postaw ostrożnie naczynie,
• włóż bombillę zakończoną filtrem do naczynia w miejscu, gdzie jest najwięcej wolnej przestrzeni,
• wlej gorącą, ale nie wrzącą wodę (70-800C)
• gotowe po 3-5 minutach.